– det er dokumenteret.
Vi ved, at selvhjælp virker; det ser og hører vi fra de gruppedeltagere, som vi møder i vores daglige arbejde. Men du behøver ikke tage vores ord og erfaringer for gode varer: Selvhjælpsgrupper er en internationalt anerkendt metode, og en række forskere har undersøgt og dokumenteret virkningen af selvhjælpsgrupper inden for forskellige områder. Nedenfor har vi samlet en række uddrag af selvhjælpsundersøgelser – samt en litteraturliste til dig, der vil læse mere.
“Selvhjælpsgrupper tilbyder en hjælp, som det etablerede system ikke kan give. Ifølge forskningsleder Lis Adamsen ved Universitetshospitalernes Center for Sygepleje- og omsorgsforskning ligger styrken i selvhjælpsgrupper i, at deltagerne er ligeværdige, og at de kan føle sig normale til trods for, at de har et problem. I selvhjælpsgrupper er omverdenens fordomme lukket ude” (Mandag Morgen 2001).
Undersøgelser konkluderer blandt andet:
”(…) at selvhjælpsgruppen som metode har den effekt, at deltagerne oplever, at de kan spejle sig i hinanden, at de modtager og giver støtte og omsorg, at de bliver rigtigt forstået, og at de finder ud af, at de ikke er alene med deres problem, hvilket kan øge følelsen af at være ”normal”.
Endvidere:
”(…)er der fire effekter, som rigtig mange har oplevet, at de i høj grad har opnået:
- Jeg føler mig gladere, end inden jeg startede i gruppen
- Jeg er blevet bedre til at acceptere min situation
- Jeg er blevet bedre til at fortælle andre, hvordan jeg har det
- Jeg har fået større indsigt i den situation, jeg er i